Vereniging Eigen Huis berekende eerder een 150 euro stijging qua energiebelasting voor het gemiddelde huishouden in Nederland. En nu verschijnen er verschillende berichte dat het hier niet bij blijft. Voor de toenemende vraag zal voor een verdere stijging zorgen.
Oorzaken toenemende vraag
Wat zijn de voornaamste oorzaken van de toenemende vraag?
• Bij onze zuiderburen, België, zijn een aantal (verouderde) kernreactoren uitgevallen dan wel minder inzetbaar door groot onderhoud, met als gevolg dat België meer elektriciteit in Nederland en andere omringende landen inkoopt.
• Zoals bekend was 2017 een record jaar qua warmte. En door de warme zomer draaiden airco’s en dus ook elektriciteitscentrales op volle toeren. In Europa is meer gas verbruikt, dan gemiddeld, om die centrales draaiende te houden en daardoor zijn er nu lagere gasreserves. Om de winter goed door te komen, moeten deze reserves nu aangevuld worden.
• Een derde factor is de de prijs van CO2-emissierechten. Deze is recentelijk fors gestegen. Bij het verstoken van gas en kolen gaat er veel CO2 de lucht in en daar moeten voor betaald.
• Tot slot gaat het economisch goed in Europa en ook dat verhoogt de vraag naar energie en dus de prijs.
Hoeveel dan?
Hoeveel meer de gemiddelde consument gaat betalen voor gas en elektra is nog lastig in te schatten. Energiebedrijven komen 2x per jaar met een nieuw tarief, op 1 januari en 1 juli. Het tarief per januari 2019 is dus afhankelijk van hoe de groothandelsprijzen zich de komende maanden verder zullen ontwikkelen.
Het kan dus zeker lonen om voor januari 2019 over te stappen qua energieleverancier en zo nog te profiteren van de ‘lage’ tarieven van 2018.